Vesela Kornjača

SCENA ZA DECU

Vesela Kornjača

TEATAR 34 poseduje scenu za decu pod nazivom „Vesela kornjača“, koja je nastala na temeljima prvog privatnog pozorišta u našoj zemlji- Pozorišta „Vesela kornjača“. Pozorište „Vesela kornjača“ daleke 1990. godine osniva književnik Pavle Janković- Šole (1939-1997), koji je bitan stvaralac u okviru književnosti i dramskog izraza za decu.

„Vesela kornjača“ je više od dvadeset godina prisutna na pozorišnim scenama u zemlji i inostranstvu i u njenom radu učestvuju profesionalni umetnici, glumci, reditelji, pisci, dramaturzi, scenografi, kompozotori i drugi.

Repertoar „Vesele kornjače“ karakterišu interaktivne, kabaretske predstave za decu, komadi sa muzikom i pevanjem, kao i teme bliske savremenom detetu.

Zalaganjem i profesionalnošću pozorište „Vesela kornjača“ učestvuje na brojnim pozorišnim festivalima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu, osvaja nagrade i priznanja, samostalno organizuje manifestacije i kulturne aktivnosti namenjene deci i mladima. Redovno izvođenje predstava na repertoaru je ono što posebno izdvaja rad Pozorišta „Vesela kornjača“. Do sada je Pozorište „Vesela kornjača“ imalo više od pedeset premijera.

U toku 2007. i 2008. godine Pozorište „Vesela kornjača“ organizuje projekat „Vesela kornjača uči nemački“ /“Fröhliche Schildkröte lernt Deutsch“, koji je podržala Ambasada republike Nemačke, Austrijski kulturni forum, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i nekoliko drugih nemačkih fondacija. Projekat je proglašen za jedan od najiventivnijih u okvirima približavanja stranog jezika i umetnosti deci, pripadnicima različitih socijalnih i etničkih grupa.

U okviru svoje kulturne politike scena „Vesela kornjača“ posebnu pažnju posvećuje profesionalizmu i savremenim interesovanjima publike, kako onih najmlađih, tako i adolescentima. „Vesela kornjača“ tesno sarađuje sa ustanovom „Radosno detinjstvo“  i posebno vodi računa da svaka predstava za decu bude prilagođenja uzrastu i interesovanjima deteta.

Veći deo predstava nastao u produkciji „Vesele kornjače“ je mobilnog karaktera i samim tim doprinosi da pozorište bude dostupno svakom detetu.