TEATARSKI PROSTOR
TEATAR 34 se nalazi u samom starom gradskom jezgru Novog Sada, u neposrednoj blizini značajnih kulturno obrazovnih institucija i turističkih punktova, a kao što su Matica Srpska, Saborna Crkva, Vladičanski dvor, Akademija umetnosti, Zanatski dom, Srednja ekonomska škola, Nikolajevska crkva.

Građevina u kojoj se nalazi TEATAR 34 datira iz prve polovine 18.veka i predstavljala je u to vreme značajno mesto okupljanja trgovaca, putnika i gospode koji su živeli i dolazili poslom u Petrovaradinski šananac, kasnije nazvan Novi Sad. Neposredna blizina Oberkapetanije je učinila da privatni prostori i bašte ubrzo postanu javni i dostupni trgovcima, ugostiteljima i zanatlijama.

U toku 19. veka ulica u kojoj se nalazi današnji TEATAR 34 dobija nov naziv- Ćurčijski sokak, a građevina dobija novu namenu i postaje jedan od HANOVA u koji svraćaju putnici namernici iz daleka, kako bi se odmorili, uspešno trgovali i zabavili u velegradu.

1849. u bombardovanju sa Tvrđave za vreme Mađarska bune, centar Novog Sada biva skroz razrušen, da bi se nekoliko godina kasnije obnovio i izgradu po ugledu na velike evropske metropole tog vremena Budimpeštu i Beč. Ubrzo dolazi i tramvaj. Značajna tramvajska linija prolazi i Pašićevom ulicom, a građevina u kojoj je TEATAR 34 postaje gostiona u kojoj se između ostalih okupljaju umetnici i boemi.

Skoro sto godina kasnije 1990. u neobičnom prostoru, koji čine samo 46 m2 počinje sa radom Dramski atelje „Vesela kornjača“, prvo privatno pozorište u datašnjoj SFRJ, koji se bavi samostalnom produkcijom predstava za decu.

2009. godine počinje sa radom Scena 34, večernja scena za odrasle, koja prima samo 34 posetioca. Od 2010. aktivna je i galerija HODNIK, otvoreni javni prostor, jedini kao takav na našim prostorima. Od 2011. godine TEATAR 34, koga čine dve scene i galerija, čini da nesvakidašnji teatarski prostor, koji karakteriše prisnost, inovativnost i profesionalnost oplemeni i zaokruži kulturnu ponudu grada i istorijsku „sudbinu“ nekadašnjih stanara i posetilaca.